Skip Navigation LinksStockholm Parkering > Parkeringsautomat

Parkeringsautomat

Stockholm Parkerings nya parkeringsautomater
Registrera din parkering med bilens registreringsnummer

Stockholm Parkering har gjort en upphandling av 330 nya parkeringsautomater. Arbetet med att byta ut parkeringsautomaterna påbörjades i slutet av november 2018 och beräknas bli klart till våren 2019. 


Den stora förändringen är att de nya parkeringsautomaterna är papperslösa. Man får varken biljett eller kvitto från automaten. Istället matar man in bilens registreringsnummer i automaten. Parkeringsvakten ser då i sin handdator om parkeringen för bilen är betald.


Vill du se dina kvitton? Gå till kvitto.stockholmparkering.se​.


Alla parkeringsautomater i utomhusmiljö kommer att drivas med solceller. I garagen drivs automaterna med el. 


Fördelar med de nya parkeringsautomaterna

En stor fördel är att samtliga Stockholm Parkerings automater blir anpassade så att du vid återkomst till bilen kan avbryta din parkeringstid och därmed bara betala för den faktiska tid du parkerat. En annan fördel för kunden är att man inte behöver från automaten återvända till bilen för att lägga in parkeringsbiljetten innanför vindrutan.


Parkeringsautomaterna är miljövänligare då majoriteten drivs med solceller. Eftersom automaterna är papperslösa är de driftsäkrare. Transporterna minskar då man inte behöver åka och fylla på med papper eller serva automaterna lika ofta.  


Så här använder du parkeringsautomaten

När du använder de nya parkeringsautomaterna måste du:


1. Ange hur länge du avser att parkera. 

2. Påbörja din parkering med ditt kreditkort

3. Godkänna hur vi använder dina uppgifter (Dataskyddsförordningen GDPR)

4. Mata in bilens registreringsnummer

5. Om du vill ha kvitto till din e-postadress, mata in e-postadressen. 


De nya parkeringsautomaterna accepterar personliga registreringsskyltar och utländska registreringsnummer. Anvisningar på automaten finns på svenska, engelska, spanska, tyska och franska. 


Parkeringsautomaterna har en ”Kom ihåg mig” funktion.  Du kan vid vilken av våra automater som helst bara trycka på OK-knappen om det förinmatade reg.nr eller e-postadressen är korrekt. Du slipper också GDPR-frågan, då den redan är accepterad.


Man påbörjar parkeringen enligt anvisningarna i automatens display. Du anger själv din sluttid.  Väljer du en längre sluttid, om t.ex. mötet skulle råka dra ut på tiden, kan du alltid avbryta den pågående parkeringstiden vid ankomst till parkeringen och betala bara för den faktiska parkeringstiden.  Du avslutar parkeringen med samma kort som du påbörjade din parkering med. Om du inte vill avsluta din parkering avslutas den automatiskt då din valda sluttid uppnås som du angav när du påbörjade din parkering. 


Vid betalning du två valmöjligheter: 

1) Håll ditt kort mot den kontaktlösa läsaren på parkeringsautomaten. Parkeringsavgiften dras från ditt konto. Med den kontaktlösa läsaren kan man betala en parkeringsavgift upp till 200 kr utan att det krävs en PIN-kod. Även Samsung Pay och Apple Pay hålls mot den kontaktlösa läsaren.  


2) För in kortet i kortläsaren och betala på traditionellt sätt med PIN-kod.


Är du osäker på om det finns en pågående betalning för ditt fordon?

Tryck på knappen ”kontrollera pågående parkering” på skärmen, ange fordonets registreringsnummer. Finns en pågående parkering i automaten visas datum och tid då parkeringen löper ut.


Kontokort och kreditkort gäller, likaså Samsung Pay och Apple Pay

I parkeringsautomaterna kan man betala med de vanliga kredit- och bensinkorten, samt med Samsung Pay och Apple Pay. Myntbetalning är inte möjlig. Naturligtvis kan man också betala parkeringen med mobila betalningsalternativ såsom Betala P, då är man inte beroende av automaten.


Dessa kort kan användas hos Stockholm Parkering: 

1. Visa inklusive Electron

2. Master Card inklusive Maestro

3. American Express

4. Diners

5. Circle K

6. OK/Q8

7. Preem

8. Shell

9. ST1

10. Volvo


Behöver du kvitto?

Du har två möjligheter: Vid parkeringsautomaten kan du ange din e-postadress och få ett kvitto skickat till dig. Du kan också gå in på kvitto.stockholmparkering.se​ och därifrån skriva ut dina kvitton. Där kan du se din parkeringshistorik hos Stockholm Parkering. 


Skärmen i parkeringsautomaten är svart

När du kommer till en parkeringsautomat kan displayen vara nersläckt. Automaten är inte ur funktion, den har gått ner i viloläge för att spara på el. Man ser om maskinen är i funktion genom att en rand upptill på maskinen lyser blått. Det gör också startknappen under displayen. Tryck på startknappen och automaten aktiveras.


Om en parkeringsautomat inte fungerar

Om en parkeringsautomat mot förmodan inte skulle fungera måste du ändå betala för parkeringen via appen Betala P eller EasyPark.


Matat in fel registreringsnummer?

Det vanligaste felet som en bilist kan göra vid parkeringsautomaten är att mata in fel registreringsnummer. Om man redan hunnit påbörja parkeringen i automaten måste parkeringen avslutas. Följ anvisningarna i automatens display för att avsluta köpet. Därefter kan man påbörja en ny parkering och mata in rätt registreringsnummer. 


Jag angav fel registreringsnummer och har fått en kontrollavgift

Du måste betala kontrollavgiften. Har du matat in fel registreringsnummer har du ju inte betalat någon parkeringsavgift för din bil. Därför är det väldigt viktigt att du är noga när du registrerar registreringsnumret i automaten. 


Mitt köp blev avbrutet men ni har ändå dragit pengar från mitt konto

Vid avbrutna köp är transaktionen enbart tillfälligt reserverad hos din bank/kortutgivare och kommer att hävas automatiskt. Detta kan ta upp till 7 bankdagar.


Stockholm Parkerings hantering av personuppgifter i parkeringsautomater 

Stockholm Parkering behandlar dina uppgifter för att tillhandahålla betaltjänsten.

Uppgifterna används för identifiering och autentisering av parkeringsövervakning samt annan nödvändig administration. 


Personuppgifterna behandlas med stöd av dataskyddsförordningen artikel 6.1b samt beaktandesats 44. I övrigt är det lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP) som är den civilrättsliga lag som styr över parkering på tomtmark. 


Personuppgiftsbiträdet Modul System AB har förbundit sig genom avtal att skydda och använda personuppgifterna enligt Stockholm Parkerings instruktioner. 


Du har rätt att begära rättelse av felaktiga personuppgifter, få ut registerutdrag rörande dig själv samt göra invändningar och ge klagomål om behandlingen.


Kontaktuppgifter: 

Stockholm Parkering

Box 4678

116 91 Stockholm 

kundservice@stockholmparkering.se, 08-772 96 00 eller 

dataskyddsombud@stockholmparkering.se                  

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​