Utsiktsvy över Stockholms innerstad

Stockholm Parkerings första mobilitetsgarage – en plats för hållbara transporter och enklare vardag

Pressmeddelande från Stockholm Parkering 2018-03-05

P-hus Slottsbacken har nu byggts om till Stockholms första mobilitetsgarage. Här finns totalt sex olika mobilitetstjänster för att underlätta för framtidens hållbara transporter. Tjänsterna omfattar bland annat laddmöjlighet vid varje parkeringsplats, poolcykelplatser för lådcyklar och varuutlämningsskåp.

Stockholm Parkering har en viktig roll i stadens arbete för hållbar
mobilitet. Bolaget utvecklar nu mobilitetsspåret och ger stockholmarna möjlighet till transporter som är bättre för miljön och är resursmässigt och långsiktigt hållbara. Slottsbacken visar vi att vi i en unik miljö kan kombinera många olika typer av tjänster, säger Stockholm Parkerings ordförande trafikborgarrådet Daniel Helldén.
I P-hus Slottsbacken finns cykelparkering i ställ och låsta cykelboxar som även har ladduttag för elcyklar. Det finns en cykelpool med ellådcyklar och en vanlig bilpool för en elbil. Samtliga 18 bilplatser är försedda med ladduttag. Nu finns där också särskilda leveransboxar där man kan hämta de varor som man har e-handlat, säger Christian Rockberger, VD för Stockholm Parkering.

Tjänster i P-hus Slottsbacken:

  • Samtliga p-platser är utrustade med ladduttag för elbilar. Uttagstyp: Typ2 Mode3. Elförbrukningen kan övervakas från huvudkontoret per ladduttag.
  • Poolbilsplatsen för bil har ladduttag för elbil.
  • Poolcykelplatser för lådcyklar, också de utrustade med ladduttag.
  • Cykelboxar för uthyrning av cykelplatser med laddmöjlighet.
  • Cykelplatser inom det så kallade ”cykelparkeringsrätten” som innebär att alla som hyr p-plats för bil i någon av bolagets anläggningar har tillgång till ett tjugotal p-hus runt om i Stockholm för att där kunna parkera sin cykel.
  • Varuutlämningsskåp där stockholmare kan hämta sina e-handelspaket.
  • Ingen personal finns på plats för varuutdelning. Logistiken sköts digitalt och skåpen öppnas med en pinkod.
  • Kvällsparkering, som betyder att det kostar 50 kr att parkera en hel kväll i garaget, från 18 till 24 då garaget stänger för natten.

P-hus Slottsbacken finns i Gamla stan, vid Slottsbacken 6. Här finns 18 pplatseratotalt, 17 för besök och en förhyrd plats. P-hus Slottsbacken är Gamla stans enda garage med besöksparkering.